Πώς να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά

Για αιώνες οι θεωρητικοί της εξέλιξης μας έχουν πει ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ζώο. Στην πραγματικότητα, η ζωή ενός ανθρώπου χαρακτηρίζεται από πολλές ακόμη στιγμές μοναξιάς. Η εξέλιξη ήθελε οι πρόγονοί μας να ζουν σε αγέλες, μετά σε φυλές, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα όπου η κοινωνία και οι θεσμοί αναγνωρίζουν την ατομικότητα κάθε ατόμου ως μια οντότητα ξεχωριστή από όλες τις άλλες.
Λέγεται συχνά: «είναι μοναχικός άνθρωπος, του αρέσει να είναι μόνος». Μπορεί η μοναξιά να είναι απόλαυση; Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άτομα που είναι πιο προσκολλημένα στην ιδιωτικότητά τους, συγκρατημένα και μοναχικά, αλλά η μοναξιά δεν είναι μια κατάσταση που φέρνει ευχαρίστηση μακροπρόθεσμα.
Εσωτερική και εξωτερική μοναξιά.
Η μοναξιά, είναι μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να αποδειχτεί εποικοδομητική, αν γίνει σωστά, ή να οδηγήσει σε καταθλιπτικές καταστάσεις. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, το να είναι κανείς μόνος γίνεται αφόρητο, δημιουργεί βάσανα, ακόμη και δυσπιστία στον εαυτό του, τόσο που μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο φοβάται να χάσει σχέσεις, αλλά και να δημιουργήσει νέες. Ας ξεκινήσουμε κάνοντας διάκριση μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής μοναξιάς. Η μοναξιά μπορεί να είναι μια κατάσταση της κοινωνικής μας ζωής ή ακόμα και απλώς μια σκέψη, χωρίς πραγματικά στοιχεία της εξωτερικής πραγματικότητας. Η «εξωτερική» μοναξιά, ή η απομόνωση, γενικά δεν διαρκεί πολύ. Εξαρτάται από τη στιγμή της ζωής που βιώνετε, τη διάθεσή σας, το επίπεδο ενσυναίσθησής σας προς τους γύρω σας ή άλλα εξωτερικά γεγονότα.
Η εσωτερική μοναξιά, από την άλλη, έχει μεταβλητούς χρόνους που συχνά δεν βρίσκουν συμπέρασμα μέχρι τη συνάντηση με τον ψυχολόγο. Είναι μια ψυχική κατάσταση στην οποία, ακόμα και όταν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους και στοργή, δεν μπορείς να εκτιμήσεις αυτή την εγγύτητα. Νιώθει ακόμα μοναξιά. Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης δεν πρέπει να υποτιμηθούν: θα μπορούσαν να είναι εκδηλώσεις μιας βαθύτερης και ασυνείδητης κατάστασης οδύνης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Συνήθως παρουσιάζονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς διάκριση, ως μια διαταραχή που υπάρχει και είναι αδύνατο να εξαλειφθεί.
Συμπτώματα μιας κατάστασης εσωτερικής μοναξιάς.
Όταν αισθάνεστε κάποια συμπτώματα, είναι καλύτερο να σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο. Υπάρχουν πολλά σημάδια που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι είναι καιρός να ζητήσουμε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Μερικά μπορεί να προέρχονται από σχέσεις με άλλους, όπως:
ανασφάλεια και αίσθηση ανεπάρκειας
ανυπταφοβία: ο φόβος να μείνεις μόνος χωρίς σύντροφο
ο φόβος της αποκοπής από την ομάδα (που στα social media μετατρέπεται σε FOMO)
φόβος για την κρίση των άλλων
μια αντίληψη εσωτερικού κενού.
Η μοναξιά μπορεί να γίνει μια μόνιμη κατάσταση, ένας άνετος χώρος όπου συνηθίζεις να ζεις και, μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βγεις από αυτήν. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δημιουργεί μόνο περαιτέρω βάσανα, ακόμα κι αν μερικές φορές καταλήγεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι καλά με αυτό. Με τη βοήθεια ενός επαγγελματία θα είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στους άλλους, προκειμένου να ξεφύγετε από μια κατάσταση εσωτερικής μοναξιάς και να ξαναχτίσετε την αίσθηση ότι ανήκετε στον κόσμο.
Pingback: Ντροπή: Από πού προέρχεται και γιατί τη νιώθουμε. - psychologypoint